ПРО ІДЕЮ ТА ІСТОРІЮ:

Тарас Сич, пам’яті якого присвячено фестиваль, – вінничанин 1966 року народження. Закінчив у Вінниці школу № 11, потім політехнічний інститут (нині Вінницький національний технічний університет). Служив у лавах Радянської армії, а потім тривалий час шукав своє місце в житті. Працював завідувачем бібліотеки-філії № 17, а в останні роки життя – будівельником. Був послідовником руху хіпі, на дозвіллі брав участь у  ремонті монастиря (безоплатно, на волонтерських засадах. Загинув під час неоголошеної війни на сході України під Дебальцевим.

Брав участь у Революції Гідності, куховарив на Майдані. З Майдану ж пішов добровольцем у батальйон "Київська Русь". Їздив у військкомат — брати направлення на перекваліфікацію (був прикордонником за спеціальністю), бо за своїми переконаннями був пацифістом і зброю до рук принципово не брав. Але своє місце на фронті знайшов і з пацифістськими переконаннями – служив кухарем 25-го окремого мотопіхотного батальйону. Після ротації не захотів залишати побратимів та повернувся до частини (незважаючи на проблеми зі здоров'ям).

Загинув 13 лютого 2015 року – ворожий снаряд розніс кухарський намет. Тіло загиблого Тараса ідентифікували через місяць у місті Дніпрі, поховали у Вінниці 27 березня. Указом Президента України № 553/2015 від 22 вересня 2015 року — орденом "За мужність" III ступеня (посмертно). 

Того ж року в червні у Вінниці вперше провели Фестиваль польової кухні в пам'ять про загиблого військового кухаря-пацифіста. Фестиваль щорічний, не проводився він лише 2020 року, коли через карантин було скасовано більшість масових подій у Вінниці і в Україні взагалі.

До слова, винахідник польової кухні (тобто кухні на колесах, завдяки якій військові в польових умовах мають гарячу їжу) Антон Турчанович є родом з Брацлава Тульчинського (раніше – Немирівського) району. Кухню-самовар Турчанович створив у 1904 році, а перші креслення для неї розробляв ще в 1898 році. Патент на винахід конструктор отримав у 1908 році.

ПРО ФЕСТИВАЛЬ ПОЛЬОВОЇ КУХНІ 2021 РОКУ:

28 червня, у Вінниці, в День Конституції України, відбувся традиційній – вже шостий – Фестиваль польової кухні пам’яті Тараса Сича.  "У 2014-му Тарас Сич пішов добровольцем у зону АТО у складі мотопіхотного батальйону "Київська Русь". У 2015-му поблизу Дебальцевого під час мінометного обстрілу чоловік загинув. Відтоді місцеві кухарі, спільно з волонтерами, готують для містян просто неба" -  розповідає співорганізатор фестивалю Віктор Шемет.

На цьогорічний фестиваль зійшлося чимало людей. Організатори жартували, що вони домовилися з "небесною канцелярією" про погоду, і, схоже, їм це вдалося. Фестиваль набув популярності одразу після започаткування, а цього року вінничани чекали його особливо, адже за час карантину скучили за масовими заходами. 

Втім, Фестиваль польової кухні пам’яті Тараса Сича – це не гастрофест у звичному розумінні слова. Захід має патріотичне й благодійне спрямування - всі зібрані під час фестивалю гроші, як і щороку, будуть використані для допомоги українським захисникам. Усі гроші організатори фесту спрямують на потреби бійців ООС та реабілітацію поранених, запевняє Віктор Шемет. "Минулого разу ми купили 2 медрюкзаки. Кожен десь біля 10 тис. коштує. Нам розказали, шо ці рюкзаки працюють, тому і цього разу спрямуємо ці кошти на медичне забезпечення і на все інше", – каже Віктор. Загалом у 2021 році організатори фестивалю зібрали і передали на потреби військових понад 45 000 гривень!

Загалом на фестивалі готували 25 різних страв. Щоб скуштувати кожної стррави потроху, достатньо було купити спеціальну фестивальну тарілку за 100 грн, в яку на кожній "точці" можна було отримати порцію певної страви. До прикладу, учасник фестивалю, ветеран АТО, блогер і волонтер Олександр Грамарчук (відомий під позивним Гром) пропонував вінничанам свій "хіт" під назвою "Сєпар у сметані", а до нього – бігус, суп, шашлик.  Валерій Дяків, директор центру професійно-технічної освіти №1 традиційно смажив кабанчика на рожні. Запрошена "зірка", відомий журналіст і кулінар Костянтин Грубич разом з дослідницею подільської кухні Оленою Павловою варили перлову кашу з овочами. Грубич радо відгукнувся на запрошення взяти участь у фестивалі, адже словосполучення "польова кухня" йому рідне – так називається його телевізійний проєкт, з яким він мандрував Україною. Традиційно бере участь у фестивалі реабілітаційний центр "Гармонія" імені Раїси Панасюк. "Гармонія" частувала варениками. 

Крім суто кулінарної складової, у програмі фестивалю були виставка техніки, експозиція, присвячена пам’яті Тараса Сича, концерт патріотичної пісні, тематичні майстеркласи. Діти виготовляли і підписували біцям листівки і малювали для них малюнки. Не лише поїсти, а й сфотографуватися та зібрати автомат Калашникова пропонували на фестивалі. Тут презентували виставку зброї та військової техніки. Саме такою на Сході України військові захищають наші кордони. 

У фестивалі вже традиційно беруть участь військові кухарі, військові частини, рятувальники, волонтери, громадські організації та навчальні за заклади. В 2021 році до організації і проведення фестивалю долучились Вінницька міська рада, Департамент кульутри ВМР та Міський палац мистецтв, Відділ з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи ВМР,  МКП "Вінницязеленбуд", Фонд громади "Подільська громада", партнери та спонсори. 

ВІДЕОМАТЕРІАЛИ:

https://youtu.be/U3GAKPTcQbQ