З часів нашої Незалежності було гарною традицією щороку відзначати день народження Тараса Григоровича Шевченка тематичними концертами в міському Палаці мистецтв.Під час пандемії і після повномасштабного вторгнення рф в Україну декілька років Шевченківські дні проходили в онлайн форматі.

В 2023 році була відроджена традиція проводити концерти наживо. В березні 2023 року відбувся перший у ВОМЦ «Квадрат». Це був спільний проєкт МПМ та Вінницької централізованої клубної системи. В минулому фестивалі взяло участь понад 150 чоловік, 16 творчих колективів, читці, вокалісти.

Цьогорічний фестиваль патріотичної поезії «Єднаймо душі словом Кобзаря» розширив свої межі. Учасниками фестивалю стали студенти Вінницького Державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського, Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу, Вінницького технічного фахового коледжу. Взяли участь 16 вокально-хорових колективів вінницької територіальної громади, вперше у фестивалі брали участь тріо Вінницького підприємства УТОС.

В програмі фестивалю прозвучали уривки з відомих поем, поетичні твори Тараса Шевченка, пісні на його вірші. Також поетичні рядки та вокальні композиції сучасних авторів про війну, про мужність воїнів ЗСУ, про любов до України, нашу незламну волю і ПЕРЕМОГУ!

У фестивалі взяло участь близько 180 осіб.