І.Основні завдання та результати роботи за 2021рік.

Робота  МПМ спрямована на виконання державних соціальних програм, пошук та розробку інноваційних форм організації культурно-дозвіллєвої діяльності, на підвищення професійного рівня колективів художньої творчості, вивчення дозвіллєвих потреб різних вікових категорій населення та втілення їх у культурно-дозвіллєву діяльність, популяризацію національних культурних традицій, свят та обрядів, формування привабливого іміджу рідного міста. Головна увага приділяється поліпшенню роботи міського Палацу мистецтв, посилення його ролі в організації культурного дозвілля та відпочинку населення мікрорайону та міста, забезпечення вільного розвитку культурно-мистецьких процесів,збереженню та поліпшенню матеріально-технічної бази Палацу мистецтв.   

 Основними завданнями МПМ:

- реалізація державної політики у сфері культури;

 -  збереження кадрового потенціалу;

- підвищення якості культурно-дозвіллєвих заходів для мешканці  мікрорайону, міста та Вінницької ОТГ;

- впровадження різноманітних програм орієнтованих на розвиток та самореалізацію людей різних вікових категорій  мікрорайону, міста та  Вінницької ОТГ;

- запровадження нових форм дозвіллєвого спілкування молоді , з метою виховання демократично-вільного та національно-спрямованого підростаючого покоління;

- забезпечення вільного розвитку культурно-мистецьких процесів, доступності всіх видів культурних послуг і культурної діяльності для мешканців міста та Вінницької ТГ;

- створення сприятливих умов для гармонійного та різнобічного розвитку дітей, молоді, задоволення їх потреб у добровільному виборі виду діяльності,  активної участі у творчій, культурологічній діяльності;

- ефективне використання бюджетних коштів;

- підтримка зв‘язків з установами та організаціями, які є традиційними партнерами закладу;

- креативний підхід до створення інноваційних дозвіллєвих заходів, представлення їх на програму грантів.

       На даний  час в МПМ  працює  55 працівників,  38 чоловік, з яких здійснюють культурно-освітню діяльність.

     На базі Палацу мистецтв  працює 150 клубних формувань, 86 для дітей та молоді , 17 – колективів художньої творчості,  з них дев‘ять творчих колективів які  мають звання «зразковий» або «народний аматорський» (4 -«зразкових», 5- «народних»).  В грудні 2020 року рішенням обласної колегії,  ще один колектив МПМ  отримав  звання «народний аматорський» - театр пісні «Територія  року» (керівник Ірина Добровольська)  .  

          «народний аматорський»:

  • Хор ветеранів війни та праці ім.Р. Скалецького;
  • Хор «Дзвін» ;
  • Хор «Добродар»:
  • театр пісні «Територія  року»;
  • колектив сучасного танцю «Болеро»

«зразковий аматорський» :

  • хореографічний колектив «Степ-компанія» ;

- колектив народного танцю «Квіти Поділля»;

- колектив бального танцю данс-клуб «Болеро»;

- майстерня естрадного мистецтва «Зоряна мрія»

  За   2021 рік міським Палацом мистецтв було проведено   

149 заходів, які  відвідало  понад 75 тисяч чоловік. На сторінці  фейсбук МПМ було презентовано - 47- онлайн- проєктів.

     Протягом звітного періоду  МПМ  працював згідно  річного плану роботи ЗК МПМ  та «Карти пріоритетів і цілей професійної діяльності  директора ЗК МПМ» на 2021рік.

  Відповідно,  до епідеміологічної ситуації,  протягом звітного періоду, в Палаці мистецтв були проведені наступні заходи , з дотриманням всіх санітарних норм:

Лютий - До Дня закоханих фестиваль «Святий Валентин на КВНі» ;

Березень-  Фінал конкурсу краси «Міс-Вінниця-2021» з  онлайн-трансляцією на ютюб ;

Червень- До Міжнародного дня захисту дітей було організовано свято просто неба для мешканців мікрорайону «Дітям - радість, дітям- сонце, дітям – мир і доброта» . В програмі свята були ігри, конкурси, вікторини і звичайно ж солодкі призи від Торгівельної Марки магазинів «Варшава»;

17 червня- відбувся ювілейний 25-й –Дитячо - юнацький фестиваль естрадного мистецтва «Зоряна мрія». Його відео версію можна було переглянути  на телеканалі «ВІТА», яке транслювалось до дня знань у вересні.

18 серпня - з нагоди 30-річчя Незалежності України  відбувся  тематичний концерт для мешканців  мікрорайону «З Україною в серці»;

24 серпня- з нагоди 30-річчя Незалежності в рамках святкового концерту  «Україна єдина» на майдані Незалежності ,вокалісти зразкової майстерні естрадного мистецтва «Зоряна мрія» (кер.Майборода В., Нагорна В.),народного театру пісні «Територія року» (кер. І. Воєна) спільно з музикантами гурту «Sunrise»  презентували новий творчий проєкт «Український рок-КОД».  

 В концертній програмі  прозвучали пісні популярних українських гуртів («Антитіла», «Друга ріка», «Океан Ельзи», «Воплі Відоплясова», «Без обмежень», «Скрябін» «Гримить», «Шабля» тощо). 

В рамках святкування Дня міста  Палаці мистецтв 9 вересня –  на знак вдячності за роботу під час пандемії , всім медикам міста, була презентована вистава «Одеса-мама», головні ролі в якій зіграли Яніслав Левінзон, Олег Філімонов.

10 вересня відбулась Церемонія нагородження ХV-го ВІННИЦІЯнського фестивалю комедійного та пародійного кіно. Ведучими цьогорічного фестивалю стали артисти з шоу «Довгонисиків» (Віктор Андрієнко, Василь Бендас).

Також на фестиваль завітали та порадували своїми виступами глядача  : Яніслав Левінзон, Олег Філімонов, Валентин Опалєв, Володимир Жогло, Володимир Великий.

11 вересня – на день міста був презентований  спільний творчій проєкт  

«Rock-n-choir», який підготували камерний хор ім.В.Газінського, вихованці народного театру пісні  «Територія року» та  гурт «Sunrise».

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ  КЛУБ

Одним із пріоритетних напрямків роботи МПМ-  запровадження нових форм дозвіллєвого спілкування молоді, що пропагують здоровий образ життя. Популяризація інтелектуальних ігор.

 На сам перед – це робота інтелектуального та клубу КВН, які об‘єднують в своїх лавах близько 1000 чоловік.

  Відповідно до річного плану пройшли:

  -    Кубок Чемпіонів з «Ерудит-квартету» (травень 2021)

-       Чемпіонат міста з «Брейн-рингу» (лютий-травень 2021)

- 28-й Відкритий кубок міста з на призи міського голови (26-29 жовтня 2021)

(чотири ігрові дні, три дисципліни – «Що? Де? Коли?», «Ерудит-квартет», «Брейн-ринг»).Взяли участь: 31 шкільна команда (учні від 3 до 11 класів), 35 дорослих і молодіжних команди.

Кубок пройшов з дотриманням усіх карантинних норм і, разом з тим, став наймасовішим за останні 5 років, що ще раз підкреслює інтерес учнівської молоді, студентів та дорослих до інтелектуальних ігор.

30 вересня – До дня вчителя спільно з департаментом освіти   пройшов третій інтелектуальний турнір  «Що?Де?Коли?», серед   педагогічних працівників: - загальноосвітніх шкіл,  фахової і професійно-технічної освіти;  ВНЗ.

12 жовтня-  До дня захисника та захисниць України пройшов інтелектуальний турнір «Сила нескорених» серед військовослужбовців, військових медиків, представників правоохоронних органів, ДСНС, спеціалізованих навчальних закладів, волонтерів та громадських організацій національно-патріотичного спрямування.

Інтелектуальні змагання,  протягом 2021 року проведені у співпраці із іншими організаціями , а саме:

1. У співпраці із Департаментом молодіжної і соціальної політики ОДА на базі ВОМЦ «Квадрат» проведено:

- 3 тематичні гри в стилі «Що? Де? Коли?» на тему національно-патріотичного виховання, в т.ч. (до дня народження Т.Г. Шевченка)

- Чемпіонат із індивідуального «Що? Де? Коли?» (4 гри, в період лютий-травень 2021)

- Чемпіонат Любительської Ліги. Літо та Чемпіонат Ліги Синхронів (всього 6 ігор, в період червень-серпень 2021 р.)

2. Створено клуб інтелектуальних ігор на базі Донецького Національного Університету ім. Василя Стуса та в його рамках проведено два змагання серед студентів і викладачів вишу:

- Сup of Stus (Кубок Стуса, весна 2021 р.)

- Кубок Ректора (17.11.2021 р. до Міжнародного дня студентів)

   22 листопада 2021 р. стартував Регулярний Чемпіонат міста зі

«Що? Де? Коли?» сезону 2021-2022 років серед шкільних, молодіжних та дорослих команд.

Всього Чемпіонат пройде у 7 етапів до травня 2022 р. включно.

 Традиційно, вже понад двадять років, проходить танцювальний конкурс «Стартінейджер» . В минулому році конкурс , пройшов у форматі фестивалю онлайн. Цьогорічний  порадував, нас як організаторів, кількістю команд бажаючих взяти в ньому участь, серед   яких  декілька танцювальних колективів з Вінницької територіальної громади Вінницькі Хутори, Щітки

13, 14 грудня- пройшов - фінал танцювального конкурсу «Стартірнейджер».  Команди –переможці (7 команд) отримали пам‘ятні  призи

Спільно з  Громадськими організаціями МПМ  організував та провів ряд

міських культурно-мистецьких проєктів, серед яких

ДО ДНЯ МОЛОДІ   - 27 червня в центральному парку відпочинку на площі «Водограю», була представлена танцювально-розважальна програма «Молоді та гучні»  від  гуртів «Sunrise» , « Other Side» та їх солістів Євгена Мельника, Влада Гнатовського, Віри Майбороди

  • Diadema»,туристичної агенції «Verona Tour»,весільного салону «Княжна»,Fitness Hall «Next». І яскравим завершенням  Дня молоді  стала дискотека від DJ MADIS.  Благодійна лоторея зібрала близько 4 тис.грн. Всі кошти передані ГО БФ «Подільська громада»

        ДО ДНЯ КОНСТИТУЦІІ - 28 червня до 25-ї річниці Дня Конституції  України пройшов VI-й фестиваль польової кухні пам‘яті Т. Сича. Фестиваль  об‘єднав єдиною метою всенародного вшанування героїв АТО та учасників ООС різні  громадські організації  міста та області, військові частини та силові структури міста, ресторани, тощо. Цьогорічний фестиваль відвідав тележурналіст Костянтин Грубич. VІ-й фестиваль польової кухні пам‘яті Тараса Сича  зібрав та передав ГО БФ «Подільська громада» близько  50 тис.гривен,  кошти були спрямовані  в розвідувальну роту 59 бригади БПЛА на придбання квадрокоптеру  МАVІС 2 ZООМ

   До ДНЯ МІСТА11 вересня  спільно з  рок-клубом «Ноктюрн» до 35-річчя Вінницьког рок-клубу був презентований  культурно-мистецький проєкт   «Зал слави Вінницького рок-н-ролу», в листопаді проведені два рок-уроки для старшокласників;

До ДНЯ  СТУДЕНТА - 17 листопада –  спільно з ГО«ВІННИЦЬКИЙ КВН» пройшов фінал Чемпіонату КВН  міста на призи міського голови. В ньому взяло участь 5 команд.

Під час карантинних обмежень, ряд  мистецьких проєктів та заходів  записувались та транслювались на телеканалі «ВІТА» , серед яких слід відзначити :

Січень-  була записана концертна програма від вихованців зразкової майстерні естрадного мистецтва «Зоряна мрія» «Прийшов Січень - Новорічень»;

Травень – участь юних вокалістів в міському культурно-мистецькому проекті до дня Перемоги над нацизмом у ІІ-й світовій війні . Концертна програма транслювалась на телеканалі «ВІТА»;

Червень - записані два нових рок-уроки до 30-річчя Незалежності України «Український  рок-КОД» , «Ти ,віщі думи, в пісню перелив» - за творами Т. Шевченка, які підготували  разом із своїми викладачами та музикантами гурту «Sunrise», вихованці зразкової майстерні естрадного мистецтва «Зоряна мрія» (кер. В. Майборода, В. Нагорна) та вокалісти народного театру пісні «Територія року» (кер. І. Воєна) ;

  ЦІКАВІ  ОНЛАЙН-ПРОЄКТИ (сторінка МПМ  на фейсбук)

 За 12 м-в  реалізовано 47- онлайн- проектів, які можна було переглянути на сторінці  МПМ у  фейсбук, ютюб та  міських платформах  вінкульт

Хорові колективи, де переважна кількість учасників - це люди похилого віку, до вимог карантину, займались малими групами (дуети,тріо,ансамблі). Записували відео, яке виставлялось щомісяця на нашій сторінці у фейсбук.

У цьому форматі пройшли спільні проєкти хорових колективів  «Дзвін», «Добродар» з бібліотекою – філією № 8:   в січні новорічно-різдвяного циклу  «Фольклорні посиденьки» - «Колядують зорі на Різдво Христове», до дня Соборності України -  «Моя ти правдо, Україно-мати», до дня міста, До дня захисника та захисниць України .

  Протягом літа (червень-серпень), щотижня відео їх вокальних номерів , можна було переглянути в проєкті «Мистецькі вихідні»

 Вихованці театрального гуртка теж тісно співпрацювали із бібліотекою – філією №8.  Були  записані для онлайн-платформи : літературна композиція «Молитва лине в небеса» присвячена пам‘яті Небесній сотні (лютий) , до дня народження Т. Шевченка підготували поетичну сторінку «А почитай-но, синку , Кобзаря» (березень).

В березні  до Шевченківських днів був записаний  пілотний проект

Віри Майбороди «Народні пісні, як сторінки історії», підготовлений вихованцями театрального гуртка та вокалістами класу вокалу В. Майбороди.

МЕТОДИЧНА  РОБОТА

З метою підвищення фахового рівня працівників закладу, керівників творчих колективів   в серпні пройшов виїзний семінар до Тульчина «21 перлина Вінниччини».  Колектив відвідав музей- садибу М. Леонтовича , тульчинський краєзнавчий музей, Палац  Потоцьких.

Протягом 2021 року відповідно до плану роботи  курсів підвищення кваліфікації працівників галузі культури Вінницького обласного навчально- методичного центру галузі культури, мистецтв та туризму   навчання пройшли  2 працівники:організатор культурно-дозвіллєвої роботи – Постовий Ю.А. ,артист гурту «Sunrise»- Мельник Є.О . Для слухачів курсів - зав. відділом  культурно-освітньої роботи та організації дозвілля Штельмахом С. А. прочитано он-лайн та оф-лайн - 5 лекцій, Добровольська І.С. провела 2 відкритих  уроки.  

    Керівники клубу бального танцю «Болеро» зі своїми вихованцями в  серпні в Трускавці , відвідали  майстер-класи,  у провідних хореографів  України.

  В червні Віра Майборода провела  тижневі курси та майстер-класи з вокалу для  абітурєнтів  фахових закладів та всіх бажаючих.

КОНКУРСИ, ФЕСТИВАЛІ

  Вихованці творчих колективів МПМ протягом 2021 року  успішно брали активну участь в різноманітних  міських, обласних, Всеукраїнських, Міжнародних дистанційних ,онлайн-оф-лайн-конкурсах і фестивалях. 

Найактивнішими були танцювальні колективи  - 20 конкурсів- фестивалів, вокалісти зразкової майстерні естрадного мистецтва «Зоряна  мрія- 14 конкурсів- фестивалів, вихованці театрального гуртка- 4 конкурси

  Загалом  переможцями  міських, обласних конкурсів  стали-  60 чол. ; Всеукраїнських - 55 чол.; Міжнародних 28 чол.

Танцювальні колективи взяли участь в обласному фестивалі хореографічного мистецтва ім.М. Румянцева.

Вихованці театрального гуртка успішно виступили в обласних  онлайн-конкурсах читців «Кобзар і Україна»,сатири та гумору ім.Степана Руданського (переможці в різних вікових категоріях: 2 місце посіли  вихованці театрального гуртка (кер. А. Когут) Ольга Котяш, Олександра Костюк ), міському конкурсі гумору ім. А. Гарматюка (І місце- О. Котяш, ІІ місце- Ілля Путілін, Олександра Костюк)

   Народний аматорський хоровий колектив «Добродар» в жовтні взяв участь в  ІІІ-му обласному фестивалі народної творчості «Гармонь грає- душа співає» (ПГТ Гнівань).         

 Ремонтні роботи та придбання

Фінансові показники.Власні надходження.Класифікація послуг.

  1. Власні нахдодження за 2021 рік565644,65 в    2020р.- 351,285

2.Оновлення матеріально-технічної бази за рахунок бюджетних коштів та за власні надходження.

 В 2021 р. було придбано орг.техніки за бюджетні кошти  загалом

на суму 36010,02:

 Системний блок   -   21012,00

Ноутбук                  -  14998,02

Придбання (обладнання, меблів тощо) за бюджетні кошти:

Лінійний масив-                620500,00

Мікшерний пульт-             13466,00

     ВСЬОГО :    633 966,00

                                           Спец.кошти:

Телевізор-                            4800,00

Стіл комп‘ютерний           2600,00

 Монітор-                             2934,06

Багатофункціональний пристрій- 7778,00   

 ВСЬОГО:                             18112,06

Ремонтні роботи та придбання

Пройшли поточні ремонтні роботи навчальних аудиторій  силами своїх працівників на суму 16 609,00.  Для цього були придбані будівельні матеріали (шпаклівка, ґрунтовка, фарба тощо)

   За рахунок власних надходжень (спец коштів) проведено поточні ремонти глядацької та спортивної зали, трьох танцювальних залів, гримерних кімнат, учбових класів, адміністративних приміщень, також відремонтовано ганок перед Палацом, фасад та зовнішній балкон закладу.

   За рахунок бюджетних та власних коштів проведено: планову повірку теплолічильника та манометрів і термометрів, гідравлічне випробування та промивка системи опалення та замір опору заземлення, технічне обслуговування електрообладнання, вогнезахисна обробка дерев’яної конструкції підлоги сцени. Скориговано проєкт капітального ремонту танцювальної зали з заміною паркетного покриття. Постійно проводиться ремонт та модернізація системи електропостачання та освітлення. На всі ці заходи було витрачено приблизно 85тис.грн. власних коштів та 16 тис.грн. з економлених бюджетних коштів.

    На жаль, у зв’язку з відсутністю бюджетного фінансування не проведено заплановані капітальні ремонти ганку перед Палацом з влаштуванням пандусу, капітальний ремонт та модернізація системи теплопостачання та опалення МПМ, капітальний ремонт вестибюлю 1-го поверху з встановленням ліфта для людей з обмеженими фізичними можливостями.

ПРОБЛЕМИ :

 На жаль, пандемія негативно вплинула на роботу танцювальних колективів. Діти випали із системи занять, керівники зараз приділяють більше часу на встановлення втраченої фізичної форми танцюристів. Після послаблення карантинних вимог,певний процент дітей не повернувся в колективи.

- Зменшилась кількість учасників в творчих колективах;

  •  

- Клуб КВН переживає не найкращі часи. Криза жанру, цей рух не користуєтьсяпопулярністю серед сучасної молоді;

- В цьому навчальному році не набрали  дітей - гурток англійської мови, «Академія магії».