22 січня  українська  Незалежна держава святкувала  ДЕНЬ СОБОРНОСТІ! Саме в цей святковий день в міському Палаці мистецтв відбувся творчий вечір «Подільський краю, я - твоя зернина» з нагоди 50-річчя народного аматорського хору ветеранів війни та праці ім.Р. Скалецького (кер.Мартинова Л.М.,заслужений працівник культури України) та 120-річчя від дня народження Радіона Скалецького.

     Родіон Андрійович в 1970 році на базі Будинку учителя заснував  хор ветеранів Великої Вітчизняної війни, який в 1974 році віддає  у творчу спадщину випускниці Київської консерваторії - Мартиновій Людмилі Миколаївні. Понад 45 років вона є його незмінним керівником і слід  чесно зізнатись, якби не Людмила Миколаївна, навряд чи хор мав таку довгу і самобутню творчу біографію!

   З перших днів заснування хору і до весни 2019 року його незмінним концертмейстером  був талановитий музикант, поет, викладач, художник В‘ячеслав Адольфович Швець.

   Людмила Миколаївна та В’ячеслав Адольфович за всі ці довгі роки жодного разу не зрадили своєму учителю-наставнику Р. Скалецькому, вірою і правдою служили мистецтву!В  1988 році хору було присвоєно звання «народний аматорський» та ім‘я Родіона Скалецького!

            Ювілярів прийшли привітати представники міста та області, колеги, друзі: заступник директора департаменту культури Ковальчук Г.П , провідний методист хорового жанру ОНМЦ (Джус Н.І.), заслужений артист України, хормейстер В.Волков, директор МПМ  Євген Майданик , в.о.начальника 60-го будинку офіцерів майор

О.Швець, внучата племінниця Р.Скалецького - Л. Натолочна тощо. Артистам хору

ім.Р.Скалецького вручили пам‘ятні подарунки, грамоти, подяки та подарунковий сертифікат на 5 тис.грн. Багато було підготовлено музичних вітань на адресу прекрасного самобутнього колективу та його керівника : жіночий вок.ансамбль «Перлина» (кер. Т. Гордієнко) Вінницького коледжу культури і мистецтв ім.М. Леонтовича, Подільський камерний хор «Леонтович -капелла» Вінницької обласної філармонії  ім.М. Леонтовича

худ. кер. та диригент О. Бабошина, вок.ансамбль «Чиста криниця» (кер. В. Пиріг),народні аматорські хорові колективи МПМ «Дзвін» (кер.Медражевський А.Т.,заслужений працівник культури України), «Добродар» (кер.Г.Бунь), зраковий ансамбль народного танцю «Квіти Поділля» (кер. Олена та Сергій Солодських).

Мартинова Людмила Миколаївна високопрофесійний фахівець хорового мистецтва, надзвичайно інтелігентна та прекрасна жінка, яка за ці роки  згуртувала навколо себе людей різних  професій, різних за віком, але всіх їх об‘єднувала любов до мистецтва, до української пісні. Народний аматорський хор ветеранів ім.Р. Скалецького - це одна велика творча родина, на чолі з їх берегинею чудовою, неповторною , прекрасною Людмилою Миколаївною Мартиновою.

 

 Фінальним акордом свята було спільне виконання хором «Дзвін» та всіх присутніх в залі глядачів   пісні «Многая  літа» на честь ювілярів!