На початку осені, напередодні святкування Дня народження міста, у Вінниці пройшов 12-ий між народний ВІННИЦіЯнський фестиваль комедійного та пародійного кіно. Цього року масштаби заходу зросли: фестиваль тривав не один день, а два і презентував не лише смішні короткі ролики, а і повнометражне кіно.

6 вересня показали 2 українських кінострічки. В обід, по завершенню уроків у молодших класах, у кінотеатрі «Родина» пройшов дитячий кіносеанс – показували український анімаційний фільм «Микита Кожум’яка». Приємним сюрпризом було те, що стрічку особисто презентував відомий український шоу-мен, актор, який озвучував у мульфільмі кажана Едді (друга і помічника-чарівника головного героя) – Віктор Андієнко. Він охоче поспілкувався з маленькою публікою, а ті відповідали йому щирим сміхом та оплесками. А потім, вже «заряджені на позитив», дивилися мультик.

Увечері цього ж дня на Вінницю чекала безпрецедентна подія – відомий український виконавець, лідер гурту DZIDZIO Михайло Хома приїхав не з концертом, а просто для того, щоб поспілкуватися з жителями міста та розповісти про свою роботу на українській кінониві. Співак, актор, продюсер та сценарист Михайло розповідав про свої перші кроки у кар’єрі та звідки зараз бере ідеї для свого образу, текстів та кліпів, також з ентузіазмом відповідав на питання журналістів а пересічних вінничан. Окрім цього, Хома розповів про свій фільм «DZIDZIO Контрабас» (перший український фільм, який окупився в прокаті) та презентував наступний – «DZIDZIO Перший Раз», який цієї осені має вийти на широкі екрани. По завершенню інтерв’ю Дзідзьо, як автор ідеї та продюсер цієї комедійної кінострічки, отримав від організаторів ВІННИЦіЯнського кінофестивалю у подарунок літаючого слона, якому був приємно здивований і щиро подякував за цю нагороду. Після прес-конференції усі, хто прийшов на Майдан незалежності побачитись з Дзідьо, змогли переглянути прямо там на великих екранах кінострічку «DZIDZIO Контрабас».

7 вересня на Майдані Незалежності відбулася Церемонія нагородження переможців ХІІ-го Між Народного ВІННИЦіЯнського кінофестивалю. Традиційно захід розпочався концертним блоком кращих номерів МПМ від юних вокалістів зразкової майстерні естрадного мистецтва «Зоряна мрія», танцювальних колективів «Степ-компанія», ансамблю бального танцю данс-клуб «Болеро». Завершився цей блок виступом Народного ансамблю танцю «Барвінок», під чиї барабани вийшла ведуча цьогорічної церемонії, одна з найвідомиших особистостей українського шоу-бізу і постійний його оглядач та інтерв’юер Катерина Осадча.

Гостями кінофестивалю цього року були українські актори театру та кіно, гумористи, учасники відомих телепроектів різних часів Віктор Андрієнко («Шоу Довгоносиків»), Валерій Чигляєв («Золотий Гусак»), Ян Левінзон («Джентльмен-шоу»), Євген Чепурняк (театр-кабаре «Веселый ПесецЪ»), Олег Філімонов («Джентльмен-шоу»), Анатолій Борсюк (журналіст, режисер та телеведучий) та Сергій Середа (серіали «Країна У», «Казки У» та «Одного разу в Одесі»). 

Розпочати офіційну частину фестивалю і привітати вінничан з наступаючим Днем міста вийшли прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та міський голова Сергій Моргунов. Приємною сюрпризом для наших колишнього (при якому фестиваль було започатковано) та теперішнього очільників міста стало те, що «Народний артист Вінниці» Віктор Андієнко (який отримав це звання на першому ВІННИЦіЯні) з нагоди 30-річчя мультфільму «Острів скарбів» подарував їм оригінали розкадровок мультфільму.

Потім почалась церемонія нагородження, під час якої на сцену виходили наші зіркові гості, співали пісні, розповідали анекдоти та гумористичні замальовки, а також оголошували фіналістів у номінаціях і після перегляду цих короткометражок називали ім’я переможців. Цього року головну нагороду кінофестивалю – «Летючих слонів» – отримали:

1) номінація «Анімація» – мультфільм «Дикий-дикий» (BirdBoxStudio, Англія)
2) номінація «Shortпобери!» – фільм «Столик №7» (EtvoxFilm, Боснія і Герцеговина)
3) номінація «Реклама» – ролик страхової компанії «КНЯЖА»
4) номінація «Відеокліп» – ВІА «Кип’яток» та їх робота «Синя смужка»

Своїх слонів отримали і наші гості фестивалю за внесок у розвиток українського кіно та створення якісного контенту для телебачення, а також легендарний український мультиплікатор, автор мультфільму «Острів скарбів» Давид Черкаський. Його нагорода мала спеціальний напис – «Діду української анімації». На цьому сюрпризи для друзів фестивалю не закінчились. Особливу відзнаку – символічний ключ міста Вінниці (виготовлений майстрами ювелірного центру «Diadema») – за те, що 10 років він приїжджає на наш ВІННИЦіЯн, отримав Анатолій Борсюк. Так було започатковано нову традицію фестивалю – кожен зірковий гість, який буде приїжджати на наш захід вдесяте – отримуватиме «Ключ від міста, ключ від серця».

Організатори дякують за підтримку виконкому Вінницької міської ради та Вінницькій облдержадміністрації, генеральному спонсору – ювелірній компанії «Diadema», головному меценату – будівельній компанії «Вінницябуд», ресторану-пабу «МакЛауд» і «Бліц-таксі». Онлайн-трансляція в мережі Інтернет велась завдяки Центру інформаційних технологій ФМГ № 17. Пряму теле-трансляцію забезпечив телеканал «Віта».

Відеоверсію 12-го ВІННИЦіЯнського фестивалю комедійного та пародійного кіно можна переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=3TvYnMHv-hc&feature=youtu.be

Слон полетів. Але він обов‘язково повернеться наступного року.