8 червня, у перший день міжнародного open-air фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2018, під час нічної програми було показано україномовну постановку рок-опери «Ісус Христос – суперзірка».
Автор оригінальної постановки – легендарний композитор Ендрю Ллойд Веббер, який також відомий завдяки мюзиклам «Привид опери» та «Кішки». Автор тексту рок-опери – англійський поет Тім Райс. Основою для сюжету рок-опери стали євангельські оповідання, події, що відбувалися на зорі Християнської Ери. Сюжетна лінія охоплює період від в'їзду Ісуса в Єрусалим до моменту смерті на Голгофі, останні сім днів життя Ісуса з Назарета, з моменту появи його на Пальмову неділю і до його страти за наказом Понтія Пілата.
Історія створення цієї версії налічує кілька років. Спочатку на шкільних рок-лекторіях були презентовані уривки з оригінального твору. Потім їх презентували на інших сценах та заходах, зокрема на загальноміському святкуванні «Дня Європи» у 2017 році. Приблизно тоді ж почалась робота над постановкою повної версії, але українською мовою. Після кропіткої піврічної роботи, у листопаді минулого року у міському Палаці мистецтв відбулась прем’єра україномовної версії рок-опери «Ісус Христос – суперзірка».
І ось уже зараз наші вихованці змогли показати її широкому загалу на міжнародному фестивалі, який проходив на Вінниччині. Англійський текст був перекладений українською мовою вперше, тому глядачі не просто спостерігали дійство і слухали музику, а й розуміли зміст рок-опери.
Уперше запропонував показати у Вінниці цей легендарний твір почесний президент Вінницького рок-клубу Олександр Шемет. Втілити такий задум у життя взяла на себе відповідальність викладач з вокалу творчої майстерні «Зоряна Мрія» МПМ – Ірина Воєнна. Її талановиті вихованці стали виконавцями ролей цієї опери. Автором перекладу, який не тільки передав зміст, а і чудово ліг на музику – став Сергій Аркуша (місто Каховка). А керував усім проектом директор Палацу мистецтв Євген Майданик.
Попереду ще багато оригінальних ідей і нових постановок, цікавих проектів та яскравих концертів. Але в українську музичну історію точно увійде цей твір, як рок-опера, яка вперше була презентована міжнародній публіці нашою рідною мовою саме на Вінниччині.