З 1975 року, 1 квітня у Вінниці щорічно проводиться Гуморина. Навіть тоді, коли в Одесі змирилися з її забороною – у нашому місті вона гриміла оплесками та сміхом. Іноді це відбувалося разом з гумористичною ходою, іноді у форматі «монстрації». На вимогу учасників Гуморини, губернатор Домбровський роздавав дітям морозиво, а Володимир Гройсман виносив на вулицю своє кріслі та дозволяв посидіти у ньому всім, хто мав таку амбіцію.

Були часи, коли в цей день, разом з місцевими аматорами, на сцену виходили або сиділи в журі легенди естради та кіно: Тарапунька і Штепсель, Леон Ізмайлов, Спартак Мішулін, Леонід Куравльов. А гості до нас приїжджали не лише зі всієї України, а й з Прибалтики, Молдови, Білорусі, Сибіру. А ще були подушкові бої, Олімпійські Прикольні ігри дурнів з метанням мобільних телефонів на відстань, з забігами лижників по асфальту та бейсболом, у якому м'ячик замінили курячими яйцями. Було багато чого різного, цікавого і дивакуватого на розсуд багатьох поколінь вінницьких КВНщиків. А серед них і той, чиїм іменем зараз названа вулиця нашого міста – Тарас Сич.

Особливістю цьогорічної Гуморини стало те, що крім Дня Гумору та Міжнародного Дня дурнів, у цей день святкувалося одразу кілька інших різних за значенням та популярністю подій: Вербна неділя, Католицький Великдень, Пейсах, День народження Миколи Гоголя, Міжнародний день птахів.

Вже не вперше головною локацією Гуморини стала велика глядацька зала міського Палацу мистецтв. На вході глядачів чекала безпрограшна лотерея з призами-цукерками. Саме фантик від них і був квиточком. Таким чином, адміністрація Палацу убезпечила себе від їх прибирання після шоу. А ті, хто повелися на цей жарт, після закінчення заходу отримали ще по одній цукерці.

Незважаючи на несерйозність заходу, глядачів чекали і цілком серйозні призи у вигляді квитків на фільми до кінотеатру ім. М. Коцюбинського. А ще, за однією з традицій, 1 квітня оргкомітет Вінницького чемпіонату КВН визначається та вручає свої пародійні «Оскари» - «Оскали» кращим особистостям минулого сезону. В номінації «Містер Гумору Вінниці 2017» перемогу здобув лідер команди КВН ВНТУ «Короче, гумористи!» Андрій Загорулько. «Міс Гумору Вінниці 2017» стала постійна ведуча ігор КВН Юля Шемет. А звання «Кращий актор» отримав Дмитро Мартиненко – лідер команди КВН педуніверситету «П'ять хвилин». Всі вони отримали путівки до Карпат від туристичного оператора «Бомба Тур».

Цікавим та іноді непередбачуваним було і саме шоу. До нього було задіяно одну з найкращих команд танцювального конкурсу «Стартінеджер» – 18-у школу з колективом «Арт Данс» (худ. керівник Надія Бондарчук) та танцювальну студію «3Z» з номером «Хулігани» від хореографа Валентина Рачинського.

Задали ритму своїм співом  Олександра Мельничук і Роман Голомаха. А сюрпризом став сценічний дебют нового проекту популярного вінницького шоумена Віктора Негура – гурт «Карпо» з піснею «Весна і секс».

Були дебютанти і від КВНщиків. Це команда Донецького національного університету «Запах солі». Вони вперше вийшли на таку велику сцену і зробили це з гідно, впевнені у своїх бажаннях та намірах. До того ж вивели свою альма-матер у лідери серед вишів Вінниці по кількості команд-учасників Чемпіонату міста на призи міського голови Сергія Моргунова. У них три команди, як і у торговельно-економічному інституті.

А от від аграрного в цьому сезоні немає жодної команди. Їх репутацію та почуття гумору захистили на Гуморині діти з команди КВН технологічно-промислового коледжу «Фаст Фуд». Специфічний гумор медиків (на межі з професійним реалізмом) продемонструвала команда «Хесоям» з ВНМУ. Трохи «дитячого» погляду на світ школи додали чемпіони шкільної ЕлітЛіги КВН – команда техліцею «Те, что из тех». Додали гарного настрою і команда «Рітузи».

Формат свята дозволяв включення у програму і ветеранів КВН міста. Їх цього разу представляло творче об'єднання «БезНа», раніше двічі чемпіони Вінниці, чемпіони Хмельницького, переможці багатьох фестивалів – команда КВН педуніверситету «БезНа». Після п'яти хвилин виступу стало зрозуміло, чому це творче об'єднання є одним з найпопулярніших серед фірм, що організовують та проводять свята у Вінниці та регіоні. Завершили шоу ще одні чемпіони Вінниці у минулому, а сьогодні одна з найсильніших команд нашого міста у Вінницькій Лізі Сміху – «Моя Провінція».

Весняний дощик зустрів глядачів на виході з Палацу мистецтв після завершення шоу. Але як би у них запитали: келих вашого життя наполовину пустий чи наполовину повний? – впевнений, що відповідь була б: повний!